Fif til federe feriebilleder

Jørgen Jakobsen/ juni 2010

Forord – hvad er det for nogle billeder, du vil tage; og hvad er det for en ferie??
Er det hygge billeder til feriealbummet, billeder til en lyddiasserie om ferien, eller stræber du efter flotte billeder til sæsonens førstepladser.

1. Tag kameraet med. Altid. (+ batteri og hukommelse mv.)
2. Og sørg for at kende det (godt nok). Det er godt at have afprøvet de indstillinger, du vil bruge, sådan at du ved hvordan apparatet du’r og ikke bruger tid på at bekymre dig om lige det. Det er hverken megapixels eller antal kokkehuer i bedømmelsen, der tager de gode billeder for dig, det er kun dig selv der kan.
3. Tag mange billeder fra forskellige vinkler. Gå tættere på. Eller gå ned på knæene. Vent på det gode lys. Kom tilbage senere, hvis det ikke blev godt nok – gå endelig tilbage til en fuser! Det tager tid at fotografere.
4. Tit er lyset omkring solopgang eller solnedgang bedst – især til landskaber. Det flade middagslys du’r ikke. Stå tidligt op og se, hvordan det ser ud. Se i det hele taget hvordan lyset falder på det, du vil lave et billede af. Der er måske spændende skygger. Hårdt lys giver problemer med store kontraster – så skal man enten bruge skyggen eller en blitz, eller finde noget andet at fotografere. Dårligt vejr kan være godt fotovejr.
5. Hvorfor vil du lave det billede? Hvad er historien, du vil fortælle? Hvordan får du stemningen og lugten med hjem? Tag (også) billeder af hvad der sker på gaden, af hotelværelset og cafeen, udsigten fra værelset om morgenen og ventetiden på banegården.
6. Se på billedet – ikke på motivet. Placer det vigtigste i et af de gyldne snit, se på om der er linjer der støtter eller forstyrrer billedet. Sørg for at illustrere dybden – anbring noget i forgrunden af billedet. Se efter om der vokser et træ ud af hovedet på hovedpersonen.
7. Koncentrer billedet om det, der er vigtigt og skær det andet væk. Du kan ikke fortælle alt på en gang. Gør det enkelt. Og gå tæt på.
8. Når der er mennesker, så fotografér dem i øjenhøjde. Det gælder især med børn. Få menneskerne til at slappe af – og gå tæt på.
9. Tag mange billeder, og gem dem (lidt). Du skal se dem på PC’ens skærm, før du kan afgøre om de alligevel skal smides ud.
10. Hav det sjovt, og blæs på alle reglerne.

Andres mening om bedre feriebilleder:
Mogens Christensen, Jelling
www.careteam.dk
Timm Vladimir (www.globaleye.dk)
Jan Trzakowsky (www.travelphotography.dk)
Helena Christensen
Rikke Hovn Poulsen (woman.dk)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *