Teknikaften – om HDR

Der var pænt stort fremmøde til en teknikaften om et noget nørdet emne: HDR. Det er en teknik, som er beregnet på, at man tager flere billeder i hastig rækkefølge af et motiv, hvor der er for stor kontrast – så stor forskel mellem de mørkeste og de lyseste dele af motivet, at det uvægerligt vil føre til at enten skyggerne mudrer sammen eller højlysene brænder ud. Billederne tages med forskellig eksponering (bracketing), så det mørkeste af billederne akkurat ikke brænder ud og det lyseste (mest overeksponerede) har tegning i de mørke dele. Teknikken kan også bruges til at lave flotte effekter med.
Først forklarede og demonstrerede Uwe teknikken, hvor han bruger 5-billeders bracketing, og han viste hvordan de forindstillede teknikker i programmet Photomatix Pro kan bruges til at give både flotte, kedelige og spændende billeder, og hvordan man kan hive i håndtagene og få det til at se endnu mere anderledes ud. Han forklarede også de problemer, der opstår, når motivet ændrer sig imellem de enkelte optagelser, så der opstår spøgelsesagtige konturer (ghosts), og hvordan man nogen gange kan dæmpe spøgelserne.
Bagefter fortalte Jørgen, hvordan han bruger to udgaver af det samme billede – et lyst og et mørkt – til at lave HDR-billeder med mere liv og KaPow end udgangsbilledet. Og uden spøgelser. Billederne bliver klart bedre, når man går ud fra et Raw-billede, som man først har ‘fremkaldt’ i Photoshop, Jpeg billeder kommer tit til at ligne plakater med grimme, tydelige overgange fra en nuance til en anden.
Faktisk kan man endnu nemmere nøjes med ét billede, som Photomatix også kan få noget HDR-lignende ud af, måske med lidt mindre KaPow, blev det demonstreret. En anden, simpel løsning er at bruge Nik Collections HDR-filter. Men den kan godt være svær at styre, for effekterne kan blive for overdrevne.
HDR eksempler
Dette indlæg blev udgivet i FotoBlog. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *