Brug af Lightroom

Tekst: Susanne B Sørensen

Materiale som Niels brugte i hans kursus ligger her.

Til i aften havde Niels forberedt en introduktion til brug af Lightroom, herunder en række Powerpoints hvor der på pædagogisk vis trin for trin blev vist, hvordan man håndterer en størrelse som Lightroom.

Niels forklarede, at når nogle synes Lightroom er svært, er det fordi de ikke forstår, hvordan Lightroom er opbygget.

Ligthroom er enklere at bruge end Photoshop (bl.a. fordi man slipper for lag), men ikke bedre. Men hvis man ikke vil bruge for meget tid på hvert enkelt billede kan Lightroom være en god genvej.

Billedet på harddisken ændres ikke, når man redigerer i Lightroom!

Redigeringsoplysninger gemmes i ”kataloger”. Er kataloget væk er redigeringen væk! Kataloget skal gemmes på C-drevet, for at Lightroom fungerer optimalt.  Som hovedregel skal man ikke flytte sine billeder på harddisken, efter de har været behandlet i Lightroom, for så kan kataloget ikke finde billederne igen.

Herefter blev gennemgået de forskellige værktøjer til import, presets (dvs. standardredigering på alle ens billeder), collection set (de kataloger, hvor redigeringsoplysningerne ligger), billedbehandlingsværktøjer (som i det store hele svarer til dem, der findes i Photoshops rawconverter), eksport og print.

Efter en lille pustepause kom vi så til det sjove, hvor teorien blev afprøvet i praksis på nogle af Niels’ medbragte billeder, og vi fik syn for sagen med hensyn til hvad Lightroom kan bruges til.

Så nu er det bare om selv at komme i gang!

Tak til Niels for en flot og inspirerende gennemgang af Lightroom.

Dette indlæg blev udgivet i FotoBlog. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *